Het examen

Het theorie examen

Hoe gaat een theorie-examen ?

Het theorie-examen bestaat uit twee gedeeltes: 25 vragen over gevaarherkenning en 40 vragen over de regels en borden. Het theorie-examen duurt ongeveer drie kwartier en de uitslag volgt direct. Landelijk slaagt 50% voor de eerste keer. Je krijgt altijd een uitslagformulier mee waar achterop te zien is in welke onderwerpen de fouten zaten.

Theorie-examen deel 1: gevaarherkenning

25 dia's met nieuwe vragen over gevaarherkenning. Deze worden als eerste zonder geluid 8 sec. getoond. Ze zijn moeilijk, maar je mag er gelukkig 13 fout hebben. Tip: Is de snelheid 30 km/u of hoger richting een smal, druk, bochtig of onoverzichtelijk punt: kies voor remmen. Het kan smal zijn door geparkeerde vrachtwagens, fietsers of wegbelijning. Zie je een vrachtwagen in de binnenspiegel: kies dan voor gas los. Je eerste keuze is vaak juist. Vanwege de vragen over gevaarherkenning doen veel mensen hun theorie-examen omstreeks hun 10e rijles.

Theorie-examen deel 2: Verkeersregels en -borden

Je krijgt ook nog 40 andere vragen waar je er 5 fout van mag hebben. Hou bij de beantwoording hiervan ook art. 5 WVW in gedachten (geen gevaar of hinder op de weg veroorzaken). Kennis van de verkeersregels komt ook goed van pas bij het praktijkexamen doen bij het CBR.

Wat moet ik meenemen naar het theorie-examen ?

Een geldig identiteitsbewijs en de reserveringsbevestiging die je uitprint tijdens je online theorie-aanvraag bij het CBR.

Waar kan er theorie-examen gedaan worden ?

Er zijn 30 theorie-centra in Nederland. De meeste mensen uit Almere en Lelystad kiezen voor Amsterdam-West (Naritaweg 150). Vanuit Lelystad is er ook een mogelijkheid om naar Zwolle (Wevelinkhovenstraat 105) te gaan.

Kan ik voor m'n 18e al theorie-examen doen ?

Ja, vanaf 1 november 2011 mag je vanaf 16 jaar theorie-examen doen. Alle theoriecertificaten (ook reeds behaalde) zijn per 13 oktober 2011 anderhalf jaar geldig geworden. Met dit theoriecertificaat heb je dan toegang tot het CBR praktijkexamen voor het begeleid rijbewijs met je 17e verjaardag of het gewone rijbewijs met je 18e verjaardag. Je kan dus met je 18e verjaardag praktijkexamen doen waar je vroeger op die leeftijd pas mocht beginnen met rijlessen!

Mag ik lessen zonder theorie-certificaat ?

Ja, dat mag vanaf 1 november 2011 vanaf 16,5 jaar voor het begeleid rijbewijs of vanaf 17 jaar voor het gewone rijbewijs. Om bij het CBR praktijkexamen te mogen doen, is er wel een geldig theorie-certificaat nodig.

Voorbereiden theorie-examen met zelfstudie

Zo'n 85% van de mensen gebruikt een theorieboek en vragenboek of CD-ROM om hun theorie-examen te kunnen halen. Door bv. elke dag enkele hoofdstukken te leren kun je hier in drie weken vaak wel doorheen komen.

Hoe vraag ik een theorie-examen aan ?

Dit doet Autorijschool 5toDrive voor je. Het enige wat jij hoeft te doen is op de site van het CBR de autorijschool machtigen.

Ontwikkelingen theorie-examen

Per 13 oktober 2011 zijn alle theoriecertificaten 1,5 jaar geldig geworden. Dit als gevolg van de invoering van het Begeleid Rijden: 2 to drive.

Het praktijkexamen

Het praktijkexamen voor de personenauto duurt 35 tot 55 minuten. Hiervan is een gedeelte beschikbaar voor een introductie en voor de toelichting op de uitslag achteraf. Je kan je instructeur vragen om mee te rijden en bij het eindgesprek aanwezig te zijn. Dan leer je des te meer van het examen. Soms kan de instructeur uiteindelijk niet mee omdat bijvoorbeeld een examinator in opleiding voorrang krijgt.

Vooraf

In het examencentrum maak je eerst kennis met de examinator. Deze legt uit hoe het examen verloopt. Na controle van je identiteitsbewijs en je theoriecertificaat overhandig je het gesloten formulier zelfreflectie. Op dat formulier heb je vóór het examen je sterke en minder sterke punten in het verkeer gezet. Dit formulier wordt na de examenuitslag met je besproken. Daarna volgt op de parkeerplaats een ogentest, waarbij het kenteken van een stilstaande auto gelezen moet kunnen worden op een afstand van ongeveer 25 meter. Vervolgens vraagt de examinator je een aantal voorbereidings- en controlehandelingen uit te voeren aan de examenauto.

De rit

Dan begint de rit. De examinator let onder meer op je beheersing van de auto, kijkgedrag, voorrang verlenen en het rekening houden met andere weggebruikers. De examinator beoordeelt je op zeven examenonderdelen, zoals het in- en uitvoegen, het gedrag bij kruispunten en de bijzondere manoeuvres. In het vernieuwde rijexamen rijd je een gedeelte van het examen, zo'n vijf tot tien minuten, zelfstandig naar een bepaalde bestemming. Als je voor dit praktijkexamen, tijdens de tussentijdse toets, een vrijstelling hebt verdiend voor de bijzondere manoeuvres, dan wordt dit onderdeel overgeslagen. (De vrijstelling geldt altijd alleen voor het eerstvolgende examen na je tussentijdse toets).

Fouten

Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid te laten zien wat je kan. Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.

Geslaagd

Direct na afloop vertelt de examinator in het examencentrum de uitslag. Als je bent geslaagd, bespreekt de examinator het zelfreflectieformulier met je en wordt de Verklaring van rijvaardigheid en de Verklaring van geschiktheid geregistreerd in het Centraal Rijbewijzen Register (CRB). De gemeenten en het CBR kunnen dit register raadplegen om vast te stellen of je bent geslaagd voor het examen. De registratie van de Verklaring van rijvaardigheid is drie jaar geldig, de registratie van de Verklaring van geschiktheid een jaar.

Het rijbewijs ophalen

Bij het gemeentehuis in je woonplaats kan je, tegen overlegging van een pasfoto, legitimatie en het vereiste bedrag, je rijbewijs aanvragen. Het duurt dan ongeveer 5 werkdagen voordat je het rijbewijs in bezit hebt.

Gezakt

Wanneer je gezakt bent , licht de examinator toe welke onderdelen onvoldoende waren. Het uitslagformulier met deze punten kan de instructeur achteraf voor je uitdraaien. Het is verstandig deze punten te bespreken met de instructeur in verband met vervolglessen. Daarna bespreekt de examinator het formulier zelfreflectie met je. Wanneer de antwoorden op het zelfreflectieformulier verschillen van de bevindingen van de examinator, is het verstandig dit ook met de instructeur te bespreken